Medové odpoledne aneb 120 let včelařského spolku ve Valašských Kloboukách

03.10.2018 18:46

Medové odpoledne aneb 120 let včelařského spolku ve Valašských Kloboukách

 

V neděli 30. září 2018 se sešli včelaři, aby si připomněli 120. výročí založení včelařského spolku ve Valašských Kloboukách.

Na základě informací ze včelařské kroniky založil spolek v roce 1898 nadučitel Laksar z Valašských Příkaz. Byl to spolek pro Valašské Klobouky a okolí. Po roce 1918 spolek téměř zanikl. Znovu byl založen v roce 1929. V době 2. světové války a po ní činnost spolku stagnovala nebo upadala. A od roku 1957 můžeme sledovat jeho činnost až dodnes.

Oslava tohoto výročí byla zahájena mší svatou v kostele Povýšení svatého Kříže, kterou sloužil pan farář P. Karel Janíček. Následoval oběd pro včelaře a pozvané hosty. Pozvání přijala předsedkyně ČSV Mgr. Jarmila Machová, starostka města Val. Klobouky Mgr. Eliška Olšáková, hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek, členka rady Zlínského kraje Margita Balaštíková, předseda okresní organizace ČSV Ing. Roman Slavík, Ph.D., naši duchovní a zástupci okolních včelařských organizací.

V rámci Medového odpoledne si mohli návštěvníci prohlédnout výstavu o včelaření, výtvarné práce dětí, fotografie i krátké filmy se včelařskou tématikou. Program doprovázela dechová hudba Valaška a dětský folklórní soubor Klobučánek. Pro děti byly připraveny tvořivé dílny a zdobení perníčků. V závěru byly vyhlášeny výsledky výtvarné soutěže a soutěže o nejlepší med.

Za podporu této akce i naší činnosti děkujeme městu Valašské Klobouky, obci Poteč, obci Tichov, Zlínskému kraji a Nadaci Synot.

Za včelaře František Mikulčík

 

 

© 2015 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode