Včelí produkty


VČELÍ PRODUKTY


Co jsou včelí produkty?

Nejrozšířenějším a obecně nejznámějším produktem je med, již méně známé
jsou mateří kasička, pyl, propolis, včelí jed a včelí vosk.


Včelí med

Med je velmi chutný a zdravý, svým obsahem minerálních prvků, enzymů,
bílkovin, éterických olejů, aromatických látek, (jednoduchých cukrů) = glukózy
+ fruktózy a také svými antibakteriálními účinky se stává jedinečnou
potravinou. Nektar nebo medovici včely zpracovávají a uskladňují v plástech,
dále zahušťují, přikrývají voskovými víčky a nechávají dozrát. Druhy květin
produkují nektary různého poměru glukózy a fruktózy. Například takový med
řepkový, obsahuje více hroznového cukru (glukózy) a tím je jeho krystalizace
rychlejší. Naproti tomu u medů z akátu či u medů medovicových převažuje složka
cukrů ovocných (fruktózy), a díky tomu nezkrystalizují ani za několik let.
Krystalizace medu je jeho přirozená vlastnost a nezhoršuje jeho kvalitu, naopak
je důkazem že nebyl tepelně zpracovaný, filtrovaný nebo jinak upravený.


Druhy medů

Rozdělení podle původu

Med květový - (pocházející zejména z nektarů různých květů (např. - lipový,
javorový, řepkový, akátový). Květové medy mají převážně světlou barvu, jemnou
chuť, slabší aroma a vzhledem k vyššímu obsahu hroznového cukru (glukózy)
rychleji krystalizují, vyjímkou je med akátový. Obsahují enzymy a pylové zrna
různých květů, které jsou zdrojem vitamínů.

Med pastovaný - (pochází zejména z medů květových, je připraven řízenou
krystalizací, mají světlou barvu, jemnou nestékavou konzistenci, zvláštní
příjemnou chuť, a dále již nekrystalizují).

Med medovicový (zvaný med lesní) pochází zejména z výměšků hmyzu, jsou to
medy lesní, tmavé barvy, déle vydrží tekuté a mají výraznou chuť a specifickou
vůni. Obsahují více minerálních látek a stopových prvků.

Med smíšený - (je směsí ze snůšky nektarového a medovicového původu
bez výrazné převahy jednoho druhu). Barvou i chutí vznikají zajimavé kombinace.

Med melecitozní - (pochází ze snůšky modřínů a podobných stromů, velmi rychle
krystalizuje nedá se vytočit a má želatinovitou konzistenci).


Vlastnosti medů jednodruhových

·       
Med jetelový, vikvový a vojtěškový - světle žlutý, rychle a jemně krystalizuje,
lahodná chuť

·       
Med pampeliškový - sytě žlutý, rychle a hrubě krystalizuje, ovocná příchuť

·       
Med hlohový - žlutohnědý, ořechová příchuť, typické aroma

·       
Med pohankový - velmi tmavý, krémové krystalizuje, silné aroma

·       
Med svazenkový - žlutohnědý, jemná chuť, krystalizuje později

·       
Med maliníkový - světle žlutý, příjemné ovocné aroma

·       
Med vřesový - načervenale hnědý, kořeněná vůně i aroma, želatinózní
konzistence

·       
Med čistcový - sytě žlutý, pomalu a jemně krystalizující

Zkrystalizovaný med můžeme rozehřát ve vodní lázni při teplotě do 45 °C,
vyšší teplota poškozuje enzymy a další láteky. Med skladujeme v uzavřeném
skleněném obalu, v suché tmavé místnosti s teplotou do 25 °C, bez slunečních
paprsků.


Proč kupovat med přímo od včelaře:

·       
není smíchaný se škrobovým sirupem a jinými náhražkami

·       
nejsou z něj odfiltrovávána pylová zrna, je vhodný pro pylové alergiky

·       
ve světě je český med velice žádaný díky vysoké kvalitě s nízkým podílem
vody

·       
medy nakupované přímo od chovatele včel nejsou směsi z nekvalitních a
levných medů

·       
koupí medu v blízkosti vašeho bydliště snižujete ekologickou zátěž
životního prostředí

·       
jsou zaručeně bez reziduí antibiotik, u nás se k léčbě včelstev antibiotika
nepoužívají

·       
med není přehřívaný nad 45 °C, nepoškozený obsah vitamínů, enzymů a dalších
látek

·       
můžete dostat radu jak med obohatit pylem, propolisem a dalšími látkami

·       
dostanete kvalitní med za rozumnou cenu


Med pomáhá při:

·       
prevenci před nemocí

·       
rekonvalescenci po různých nemocech

·       
při nachlazení dýchacích cest

·       
u žaludečních vředů

·       
při nespavosti

·       
při onemocnění jater a žlučníku

·       
při žloutence

·       
při chudokrevnosti

·       
při pálení žáhy

·       
při zácpě

·       
u poruch trávení a přecitlivění nervů

·       
při vysokém krevním tlaku

·       
při vředech

·       
při pylových alergiích (především květové medy smíchané s 1 % pylu)

 Med zvyšuje přirozenou odolnost organizmu, ovlivňuje krevní oběh, vyživuje srdce a obsahuje
látky tvořící kosti. Posiluje také nervovou soustavu, dobrý spánek, dobrou
náladu a paměť.

Další zajímavosti:

Med má pH středně kyselé, vyjádřeno stupnicí asi mezi 3,5 - 4. Med je
hydroskopický, což znamená, že může přijímat vlhkost z okolního prostředí. Med
má vysoký obsah cukrů, proto je vhodný pro rychlé doplnění energie, často bývá
používaný sportovci jako zdroj energie. Med má protizánětlivé účinky a proto
byl už i v minulosti natírán do ran pro rychlé zhojení. Z medu se dá kvašením
vyrábět medovina. Vypálená medovina v pálenici se nazývá medovec.

Včelí vosk

vosk je přirozený produkt, vznikající metabolickou přestavbou medu a pylu v
těle včely medonosné, producentem je dělnice ve 12. až 18. dni svého života.
Včely při tvorbě díla doslova potí vosk na tzv. voskových zrcátkách na spodní
straně 3.- 6. článku (tergit) zadečku. Chitinová stěna zrcátek je perforovaná
mikroskopickými otvory, při zvýšené námaze jimi tryská sekret jako čerstvý
vosk. Hmotnost jedné, 0,5 mm silné, šupinky se pohybuje v rozmezí 0,8-2 mg.
Včela šupinky sbírá kartáčkem třetího páru nohou a zpracovává kusadly. Vzniká
bílá tvarohovitá hmota, působením slin se stává vláčnou za teploty prostředí 33
°C až 36 °C. Mladušky vosk využívají ke stavbě dokonalého díla - včelího
plástu. Ve hmyzí říši jev zcela ojedinělý. Včelí plásty jsou tvořeny
šestibokými buňkami, postavenými mírně šikmo nahoru, neexistuje lepšího způsobu
využití prostoru. Včelí vosk je vzácný pro svoji náročnost produkce, potřebují
až 1.250.000 šupinek na 1 kg vosku. Ke vzniku 1kg vosku včely spotřebují
přibližně 5-10kg medu. Nový plást, který matka ještě nezakladla
("panenský"), je téměř bílý, běložlutý, časem vosk tmavne. Vosk
obsahuje až 284 různých složek. Nejvýznamnější jsou monoestery a diestery
nasycených a nenasycených uhlovodíků, volných mastných kyselin a
hydroxypolyesterů. Bod tání nastává při teplotě 65 °C, vosk tuhnout přibližně
při 63 °C, při 25-30 °C se stává tvárným (letní teplota v úlu je 35 °C). Kolem
0 °C je křehký, a jeho povrch je navíc pokryt šedým povlakem ("voskový
květ"), který po ohřátí zmizí (nejedná se o plíseň, ale o změnu
struktury).

Význam v současnosti:

·       
farmaceutický průmysl - v potahové látce tablet, snižuje rychlost
rozpouštění a prodlužuje účinnost léčiva

·       
medicína - součástí sterilní směsi (Horsleyho vosk) tmelící látky při
operacích lebeční kosti

·       
kovoprůmysl - konzervace především zbrojních systémů

·       
kovolijectví, šperkařství - výroba kovoliteckých forem technologií "na
ztracený vosk"

·       
lehký průmysl - impregnace dřeva, leštění obuvi, specielní nátěrové hmoty

·       
restaurátorství - součást dobových technologií při restaurování
historických předmětů

·       
potravinářství- je uváděn pod značkou E901 (například lesklý povrch
lentilky)

Mateří kašička

Mateří kašička je výměšek hltanových žláz dělnic mezi 6 až 12
dnem života. Tato mléčně bílá hmota, je podávána dělnicemi především mateřským
larvám a matce jako krmná šťáva. Je to jedinný produkt včelstva, jehož složení
se mění jen velmi málo. Mezinárodní označení gelée royale [želé roajal] pochází
z francouštiny. Je citlivá na světlo, teplotu, vzduch a znehodnocuje ji styk s
kovy. Skladována v tmavých zcela zaplněných nádobách při teplotě
0 - 5 °C v čerstvém stavu vydrží přibližně 6 měsíců.
Při aplikaci je nutno uvážit alergenní účinky mateří kašičky. Podává se
"pod jazyk" nebo zevně, je totiž znehodnocována žaludečními štávami.
Podávaná současně s antibiotiky ruší jejich nepříznivý vliv na krvetvorbu, při
zachování všech původních účinků antibiotik. V dětském věku, těhotenství, alergii
na včelí produkty, obezitě, při poruše ledvin a akutní infekci se nedoporučuje.
Mateří kašička je opravdový životabudič a je určena především ženám, protože
obsahuje látky podobné ženským hormonům. Jejím podáváním se léčí nejvíce ženské
problémy.
U mladších dívek pomáhá upravovat pozastavený menstruační cyklus a mírnit s ní
spojené bolesti. U starších žen pomáhá účinně snižovat klimakterické
projevy. Její velkou předností je i fakt, že dovede výrazně zvýšit využití
vápníku ze stravy a tím odvrací nebezpečí osteoporózy, aniž by bylo zapotřebí
vápník doplňovat jinými preparáty pro jeho ukládání. V tradiční čínské medicíně
je mateří kašička vysoce uznávána pro svou účinnost při rekonvalescenci po
nejrůznějších onemocněních. Význačnou látkou mimo jiné je biopterin - látka,
které je připisován účinek na dlouhověkost včelí matky.

Včelí pyl

Když včely nasbírají větší množství pylu, stlačí ho do rousků a ukládají do
plástů. Odtud se potom může vyjmout a použít. Včelí pyl obsahuje vitaminy
skupiny B, bílkoviny, sacharidy a enzymy. Včelí pyl je takový všelék -
zpomaluje stárnutí, zlepšuje fyzickou výkonnost, pomáhá s hubnutím, posiluje
obranyschopnost organismu, má také antibakteriální účinky, zmírňuje projevy
alergií a senné rýmy, je osvědčeným prostředkem v léčbě prostaty. Včelí pyl
napomáhá v prevenci kýchání, sekrece z nosní dutiny a podobných symptomů
sezónních alergií. Je vyzkoušené, že pravidelné užívání malých dávek pylu může
snížit citlivost nemocného k alergizujícím složkám, podobně jako je tomu u
vakcíny. Můžeme si to vysvětlit tím, že imunitní systém těla pravidelným
kontaktem malých dávek pylu si vytvoří protilátky.

Pyl sbírají včelky na prašnicích květů, což jsou samčí pohlavní žlázy
rostlin, takže není divu, že obsahuje látky podobné mužským pohlavním hormonům.
Toho lze tedy využít hlavně v léčbě prostaty u mužů. Ve vyšším věku totiž klesá
hladina mužských hormonů, což se nelíbí prostatě, takže následkem toho začne
tvrdnout a utiskovat močovou trubici. Někteří lidé mohou být na včelí pyl
alergičtí, proto by se vždy mělo začínat s užíváním malých dávek, podle nichž
se snadno zjistí případná alergická reakce. Jako například zarudnutí, sípavý
kašel, dušnost, vyrážka, kopřivka, bolest hlavy. Pokud se některý z uvedených
příznaků vyskytne, okamžitě je nutné přestat pyl nebo jiný včelí produkt
užívat.

Propolis

Propolis je pryskyřičná substance žlutohnědé, červenohnědé nebo zelenohnědé
barvy, kterou včely sbírají z různých rostlinných zdrojů a používají ji v úle k
desinfekčním účelům, k tmelení trhlin a nežádoucích otvorů adt. Na webu jsou léčebné
vlastnosti propolisu dobře popsány. Po třech týdnech užívání si
dejte týdenní přestávku. Dlouhodobá a nepřerušovaná léčba by vám mohla uškodit.
Všechny neduhy by se měly po třech týdnech zlepšit, pokud tomu tak není,
vydejte se jinou cestou v léčbě.

Propolisová tinktura

Tinktura je nejběznější přípravek, snadno vyrobitelný a s maximálním
terapeutickým účinkem. Je nutné upozornit, že na propolis se může vyskytnout u
některých lidí alergie. Doporučuje se předem potřít jemnou kůži vnitřního
zápěstí tinkturou a počkat několik hodin, jestli se objeví alergická reakce.

Postup přípravy:

Propolisový prášek 30-40 g smíchat se 70 ml. 90 - 96% alkoholu. Nechat
minimálně 14 dnů na temném místě, a promíchat 3-6 krát za den. To je důležité,
45% líh nestačí pro dostatečné rozpuštění všech prospěšných látek.
Po dvou týdnech (čím déle tím lépe) roztok přefiltrujeme a uložíme do zelené
nebo tmavě hnědé láhve do chladu, sucha a temna.
Toto je takzvaná "mateří propolisová tinktura" okolo 20-30%, kterou
můžeme dále ředit dle potřeby.

Včelí jed

Včelí jed (apitoxin) je sekret jedových žláz včel. Tímto jedem paralyzuje v
případě potřeby své nepřátele. Apitoxin je nažloutlá hustá tekutina kyselé
reakce. Má silný, štiplavý zápach. Je hořká a pálivá. Někteří lidé jsou silně
alergičtí na včelí bodnutí a musejí v případě potřeby vyhledat lékařskou pomoc.
Při bodnutí včela zanechá v nístě vpichu spolu s žihadlem i jedový váček, včela
pak zahyne. Žihadlo je možné co nejrychleji odstranit seškrábnutím nehtem, aby
se obsah jedového váčku nedostal do rány, předejdeme tak většímu otoku.

Včelí jed je vysoce účinným léčivým prostředkem při různých typech
revmatismu, při lumboischiatickém syndromu, při vertebrogenním syndromu, při
neuralgiích, při zánětu pohrudnice a při některých kožních chorobách.

Bodnutí zdravého dospělého člověka vyvolává nejčastěji jen mírnou reakci ve
formě zčervenání, otoku a pocitu pálení. Velké množství bodnutí (100 - 200)
způsobuje těžkou intoxikaci organismu, jejímž charakteristickým příznakem je
silné narušení činnosti srdce a cév. Nejcitlivější na tento jed jsou děti,
starší lidé, ženy a též osoby, které mají sklony k alergickým onemocněním.



© 2015 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode